ANDRE FORDELER
Postoperativ
Etter en operasjon kan det være svært smertefullt å gå ut av sengen. Som et resultat av operasjonen kan også den helbredende prosessen være smertefull. Ved å tiltes av TLB blir det lettere og mindre smertefullt for pasienten å gå ut av sengen.
Nyre- og urinveisproblemer
Ved nyre- og urinveisproblemer kan bruk av TLB gi helsemessige effekter og forenkle pasientens situasjon. F.eks. kan regelmessig bruk av tiltfunksjonen i TLB, forhindre at urinen forblir stillestående i nyrene, da tyngdekraften ved tilting vil bidra til drenering. Nyresykdommer kan også i noen tilfeller forårsake hyperparatyreoidisme, som igjen kan føre til hyperkalsiuri, og kan resultere i immobilisering (svakt skjelett) som følge av økt utskillelse av kalsium fra skjelettet til urinen.
Fordøyelsessystemet
Immobilisering kan føre til en generell reduksjon i gastrointestinal aktivitet. Dette fører ofte til forstoppelse. Langvarig forstoppelse kan føre til avførings problemer og alvorlig tarmfunksjon. TLB bidrar til å forebygge immobilitet.
Skjelett
Pasienter som har vært immobile og sengeliggende i flere uker blir svake i beina og vil ikke kunne få tilbake sin beintetthet på flere måneder. Pasientene øker da sjansen for brudd dersom de skulle falle i denne perioden. Tiltfunksjonen på TLB er med på å styrke senene som bidrar til økt beinstyrke.
Strekkskader og blåmerker
Flytting og håndtering av pasienter kan være utfordrende og problematisk, og kan føre til strekkskader og blåmerker. Men bruk av TLB’s ulike funksjoner gjør det enklere å håndtere pasienten i sengen, da helsepersonell ikke trenger å flytte på dem i like stor grad som på en alminnelig sykeseng med færre funksjoner.
I en TLB har helsepersonell lettere tilgang til pasienten og til selve sengen for rutinemessig omsorg og gjøremål, som f.eks. ved å bytte laken, ved bruk av løftestopper og når pasienten skal snus.
Ryggmargsskade
Osteoporose og tap av benmineral er vanlige konsekvenser etter ryggmargsskade. Ved hjelp av TLB’s tiltfunksjon kan en terapeutisk vektbærende intervensjon brukes.
Kardiovaskulær
Etter en periode med immobilisering for en person, kan det forekomme blodansamlinger i de nedre ekstremiteter som følge av en reduksjon i det sirkulerende blodomløpet. Da synker blodtrykket og hjernen blir tømt for blod og oksygen, noe som kan føre til besvimelse med fall og skader.
TLB gir mulighet for at en omsorgsperson gradvis kan øke pasientens stående vinkel med full kontroll, og samtidig være i stand til å overvåke blodtrykket. Ortostatisk hypotensjon (trykkfall ved overgang fra liggende til stående stilling), kan etter lengre tids sengeleie forbedres ved gjentatte stående posisjoner i TLB.
Muskulatur
Studier viser at sengeliggende personer kan ved å stå i TLB (ca. 3 timer per dag) redusere økt utskillelse av kalsium. Vektbelastningen som forekommer i TLB i stående posisjon bidrar til å strekke musklene og kan derfor redusere spastisiteten med 26-32 % (avhengig av personens fleksibilitet). Spastisitet er en tilstand med unormal høy spenning i skjelettmuskulaturen. Musklene blir stramme og harde, hvilket gjør det umulig å gjennomføre nøyaktige og fine bevegelser.
Sengeliggende pasienter mister også muskelstyrke på en sats på 10-15% i uken, dvs. 40-60% i løpet av fire uker.
TLB’s tiltfunksjon bidrar også til å forebygge dette.
Psykologisk
Tiltfunksjonen kan også virke inn på det psykologiske feltet. En stående posisjon kan bidra til at pasienten vil føle seg bedre og derfor øke bevissthet, årvåkenhet, sosialisering og redusere depresjon. Det å gi pasienten mulighet for å se verden fra et stående synspunkt, kan gi nytt håp.